Despre proiect
Proiectul “Formare pentru Obținerea de Competențe Unitare în Structurile implicate în îngrijirea pacientului cu Accident Vascular Cerebral – FOCUS AVC”, cod SMIS 318523 este implementat în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara, Asociația Societatea de Neurologie din România și Asociația Medicilor Rezidenți. Spitalul Universitar de Urgență București, în calitate de Beneficiar al finanțării, va implementa pe o durată de 54 de luni, în perioada 28.05.2024 și 28.11.2028, proiectul “Formare pentru Obținerea de Competențe Unitare în Structurile implicate în îngrijirea pacientului cu Accident Vascular Cerebral – FOCUS AVC”, cod SMIS 318523, în baza Contractului de Finanțare nr. 135/28.05.2024, încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Sănătate. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Sănătate (POS), Prioritatea 3: Creșterea eficacității și rezilienței sistemului medical în domenii critice, de importanță strategică cu impact transversal asupra serviciilor medicale și asupra stării de sănătate.
Proiectul “Formare pentru Obținerea de Competente Unitare în Structurile implicate în îngrijirea pacientului cu Accident Vascular Cerebral – FOCUS AVC” are ca obiectiv creșterea accesului și eficacității serviciilor de îngrijire medicală dedicate pacientului critic cu AVC acut, pe termen lung, inclusiv a structurilor suport ambulanța/ SMURD, UPU, prin dezvoltarea a șase (6) instrumente de lucru – un (1) protocol, patru (4) ghiduri de practică medicală și un (1) registru informatizat) – care să asigure abordarea integrate între structurile implicate, derularea a șase (6) acțiuni de formare/actualizare de competențe pentru 1.230 de persoane implicate în diagnosticul și tratamentul pacientilor critici cu AVC acut/ furnizarea de servicii de îngrijire medicală dedicate pacientului critic: pacient cu AVC acut, precum și îmbunătățirea accesibilității, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, prin asigurarea unui cadru profesionist, cost-eficient și sustenabil de realizare a acestor măsuri.
România înregistrează cea mai mare mortalitate prin AVC acut din Europa (21,64%), la nivel național fiind a doua cauză principală de deces (14% din totalul deceselor), după bolile cardiovasculare (State of Health in the EU | Romania: Profilul de țară din 2023 în ceea ce privește sănătatea), în pofida îmbunătățirilor semnificative înregistrate după 2000. Prevalența AVC acut în România este de 0,1% pentru grupa de vârstă sub 40 ani, 1,8% pentru grupa de vârstă 40-55 ani, 4,3% pentru grupa de vârstă 55-70 ani si 13,9% la vârstă de peste 70 de ani.
Alternativele moderne de tratament se oferă într-o proportie foarte redusă comparativ cu UE, AVC-ul acut fiind prima cauza de invaliditate în rândul populației (11,34%), fapt ce subliniază necesitatea unei pregătiri adecvate a personalului medical și oferirea de servicii de îngrijire medicală de calitate dedicate pacientului critic: pacient cu AVC acut.
Din acest motiv, partenerii implicati în proiectul „Formare pentru Obținerea de Competențe Unitare în Structurile implicate în îngrijirea pacientului cu Accident Vascular Cerebral – FOCUS AVC” au o serie de obiective clare cu privire la scăderea incidentei mortalității AVC acut și, desigur, creșterea accesului și eficacității serviciilor de îngrijire medicală dedicate pacientului critic cu AVC acut, pe termen lung.
Beneficiile aduse prin Proiectul FOCUS-AVC:
- Creșterea calității serviciilor medicale – asigurarea unui cadru standardizat de acordare a serviciilor de asistență medicală pentru pacientii cu AVC acut si formarea personalului implicat în asistența medicală pentru pacientul critic cu AVC acut – elaborarea de instrumente de bună practică medicală și organizarea de cursuri de formare specifică.
- Scăderea mortalității – creșterea numărului de pacienți cu AVC acut adusi la spital în primele 4.5 ore de la debutul simptomatologiei și a scădea intervalul de timp dintre apelul la 112 și sosirea la spital, care permite o rată de succes mai mare a intervențiilor realizate și o rata de supraviețuire mai mare. Beneficiul actualizării Registrului Național de Tratament Intervențional al AVC acute minim cu rubricile aferente timpului pre-spital este analizarea timpului de răspuns prespitalicesc în cazurile în care sunt implicați pacienții critici cu accidente vasculare cerebrale acute pentru a crește numărul pacienților cu AVC acut aduși la spital în primele 4.5 ore de la debutul simptomatologiei și scăderea intervalului de timp dintre apelul la 112 și sosirea la spital.
- Creșterea calității vieții – pacienții cu AVC acut tratați corespunzător, în timpi reduși prin proceduri de radiologie intervențională derulate de specialiști foarte bine pregătiți au șanse mai mari la o mai bună calitate a vieții post-intervenție. Anual, în România 55.000 persoane suferă un AVC acut ischemic, 7.500 un AVC acut hemoragic și 1500 o hemoragie subarahnoidiană. Alternativele moderne de tratament se oferă într-o proportie foarte redusă comparativ cu UE, AVC-ul acut fiind prima cauză de invaliditate în rândul populației (11,34%), fapt ce subliniază necesitatea unei pregătiri adecvate a personalui medical și oferirea de servicii de îngrijire medicală de calitate dedicate pacientului critic: pacient cu AVC acut.
- Educație de excelență – proiectul aduce beneficiul unei formări de înaltă calitate, cu echipamente performante și specialiști dedicați, pentru asigurarea celui mai înalt nivel de pregătire. De asemenea, prin complexitatea programului propus, proiectul acoperă nevoia de multi și interdisciplinaritate, precum și asigurarea îndeplinirii condițiilor de acces la servicii și adresabilitate la nivel național.
Spitalul Universitar de Urgență București, alături de partenerii săi, Spitalul Clinic Județean de Urgență ” Pius Brînzeu” Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Asociația Societatea de Neurologie din România și Asociația Medicilor Rezidenți alocă resurse importante, atât financiare, cât și umane, pentru creșterea accesului și a eficacității serviciilor de îngrijire medicală dedicate pacientului critic: pacient cu accident vascular cerebral și vizează formarea tuturor categoriilor de personal medical implicat în mod direct în circuitul pacientului cu AVC avut.
Valoarea totală a proiectului este de: 73.649.172,86 lei din care 59.500.178,66 lei cofinanțarea Uniunii Europene.