Focus Avc

Obiective

Obiectiv General

Obiectivul general al proiectului „Formare pentru Obținerea de Competențe Unitare în Structurile implicate în îngrijirea pacientului cu Accident Vascular Cerebral – FOCUS AVC” este creșterea accesului și eficacității serviciilor de îngrijire medicală dedicate pacientului critic cu AVC, pe termen lung, inclusiv a structurilor suport ambulanța/ SMURD, UPU. Acest lucru se va dezvolta prin dezvoltarea a șase instrumente de lucru – un protocol, patru ghiduri de practică medicală și un registru informatizat – care să asigure abordarea integrată între structurile implicate, derularea a șase acțiuni de formare/actualizare de competențe pentru 1230 de persoane implicate în diagnosticul și tratamentul pacienților critici cu AVC acut/ furnizarea de servicii de îngrijire medicală dedicate pacientului critic: pacient cu AVC, precum și îmbunătățirea accesibilității, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, prin asigurarea unui cadru profesionist, cost eficient și sustenabil de realizare a acestor măsuri.

Lărgirea accesului egal și în timp util la servicii de calitate, sustenabile și la prețuri accesibile, inclusiv servicii care promovează accesul la locuințe și îngrijire orientată către persoane, inclusiv asistență medicală, modernizarea sistemelor de protecție socială, inclusiv promovarea accesului la protecție socială, acordând o atenție deosebită copiilor și grupurilor defavorizate.
Îmbunătățirea accesibilității, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, precum și a eficacității și rezilienței sistemelor de sănătate și a serviciilor de îngrijire pe termen lung Fondul Social European.

Creșterea eficacității și rezilienței sistemului medical în domenii critice, de importanță strategică cu impact transversal asupra serviciilor medicale și asupra stării de sănătate.

Prezentul proiect vizează intervenții cu acoperire națională, atât din perspectiva utilității instrumentelor de lucru elaborate/actualizate, cât și a personalului care va beneficia de programele de formare sau de măsurile de sprijin.

Obiective specifice ale proiectului

1. Creșterea calității serviciilor medicale – asigurarea unui cadru standardizat de acordare a serviciilor de asistență medicală pentru pacienții cu AVC acute și formarea personalului implicat în asistență medicală pentru pacientul critic cu AVC acut – elaborarea de instrumente de bună practică medicală și organizarea de cursuri de formare specifică.

2. Scăderea mortalității – creșterea numărului de pacienți cu AVC aduși la spital în primele 4 – 5 ore de la debutul simptomatologiei și a scădea intervalul de timp dintre apelul la 112 și sosirea la spital, care permite o rată de succes mai mare a intervențiilor realizate și o rată de supraviețuire mai mare. Beneficiul actualizării Registrului Național de Tratament Intervențional al AVC acute minim cu rubricile aferente timpului pre-spital este analizarea timpului de răspuns prespitalicesc în cazurile în care sunt implicați pacienții critici cu accidente vasculare cerebrale acute pentru a crește numărul pacienților cu AVC aduși la spital în primele 4 – 5 ore de la debutul simptomatologiei și scăderea intervalului de timp dintre apelul la 112 și sosirea la spital.

3. Creșterea calității vieții – pacienții cu AVC acut tratați corespunzător, în timpi reduși prin proceduri de radiologie intervențională derulate de specialiști foarte bine pregătiți au șanse mai mari la o mai bună calitate a vieții post-intervenție. Anual, în România 55.000 persoane suferă un AVC ischemic, 7.500 un AVC hemoragic și 1500 o hemoragie subarahnoidiană. Alternativele moderne de tratament se oferă într-o proporție foarte redusă comparativ cu UE, AVC-ul fiind prima cauza de invaliditate în rândul populației (11,34%), fapt ce subliniază necesitatea unei pregătiri adecvate a personalului medical și oferirea de servicii de îngrijire medicală de calitate dedicate pacientului critic: pacient cu AVC.

4. Educație de excelență – proiectul aduce beneficiul unei formări de înaltă calitate, cu echipamente state-of-the-art și formatori renumiți, pentru asigurarea celui mai înalt nivel de pregătire. De asemenea, prin complexitatea programului propus, proiectul acoperă nevoia de multi și interdisciplinaritate, precum și asigurarea îndeplinirii condițiilor de acces la servicii și adresabilitate la nivel național.

1. Lărgirea accesului egal și în timp util la servicii de calitate, sustenabile și la prețuri accesibile, inclusiv servicii care promovează accesul la locuințe și îngrijire orientată către persoane, inclusiv asistență medicală.

2. Modernizarea sistemelor de protecție socială, inclusiv promovarea accesului la protecție socială, acordând o atenție deosebită copiilor și grupurilor defavorizate. Îmbunătățirea accesibilității, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, precum și a eficacității și rezilienței sistemelor de sănătate și a serviciilor de îngrijire pe termen lung (FSE+) prin dezvoltarea unui protocol și a 4 ghiduri de practică medicală care să asigure standarde unitare de lucru la nivel național în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul pacienților critici cu AVC acut, actualizarea Registrului Național de Tratament Intervențional al AVC acute, organizarea de programe de formare pentru 1230 profesioniști implicați în diagnosticul și tratamentul pacienților critici cu AVC acut/ furnizarea de servicii de îngrijire medicală dedicate pacientului critic: pacient cu AVC.

1. Elaborarea unui ghid de bună practică medicală destinat managementului pacienților cu accident vascular cerebral ischemic acut și hemoragie subarahnoidiană în primele 24 de ore de evoluție clinică. Ghidul aferent acestei subactivități va fi aplicat în toate centrele incluse în prezent în AP – AVCac și orice alt centru va fi inclus în viitor și va reprezenta o varianta actualizată a versiunii anterioare

2. Elaborarea a 4 ghiduri de practică medicală destinate medicilor care îngrijesc pacienți cu AVC acute, ischemice sau hemoragice. Scopul actualizării Registrului Național de Tratament Intervențional al AVC acute minim cu rubricile aferente timpului pre-spital este analizarea timpului de răspuns prespitalicesc în cazurile în care sunt implicați pacienții critici cu AVC acute.

3. Asigurarea funcționalității acestuia în unități sanitare/serviciile de ambulanță/SMURD localizate în cele 8 regiuni de dezvoltare Elaborarea curriculumurilor va oferi o formare practică și teoretică cuprinzătoare personalului care furnizează servicii de îngrijire medicală dedicate pacientului critic: pacient cu AVC (personalul medical din secțiile de neurologie, din serviciile publice de ambulanță/SMURD, asistenți medicali și medici din unitățile primiri urgențe).

4. Furnizarea unui program de formare pentru un număr de 36 de profesioniști implicați în diagnosticul și tratamentul pacienților critici cu AVC acut/ furnizarea de servicii de îngrijire medicală dedicate pacientului critic: pacient cu AVC care vor fi formați în curricule specifice în vederea transmiterii unitare a informației din curriculele specifice fiecărei subiectivități către GT.

5. Furnizarea unui program de formare profesională pentru un număr de 32 de specialiști în vederea obținerii atestatului de studii complementare în NRI nivel I și NRI nivel ÎI, din care 28 vor participa la schimb de experiență în state membre UE.

6. Furnizarea unui program de formare profesională specifică la nivel național pentru 1162 profesioniști din sectorul medical, din cele 8 regiuni de dezvoltare, implicați în diagnosticul și tratamentul pacienților critici cu AVC acut/furnizarea de servicii de îngrijire medicală dedicată pacientului critic: pacient cu AVC. Proiectul contribuie la strategiile relevante specifice ghidului respectiv Strategia Națională de Sănătate 2023-2030, Stroke Action Plan for Europe și Strategia Națională pentru Boli Cardiovasculare Și Cerebrovasculare din România ce include Planul Național de AVC, contribuție descrisă în secțiunea Relevanță.

1) Tratamentul a peste 90% dintre pacienții cu AVC acut într-o Unitate de AVC acute (UAVCA);

2) Garantarea accesului la terapii de recanalizare pentru 95% dintre pacienții cu AVC ischemic eligibili;

3) Scăderea intervalului de timp dintre debutul simptomelor unui AVC ischemic acut și inițierea tratamentului de reperfuzie până < 120 de minute pentru tromboliză intravenoasă și < 200 de minute pentru tratamentul endovascular;

4) Atingerea unei rate naționale de tromboliză intravenoasă de peste 15% și a unei rate de tratament endovascular de peste 5%;

5) Implementarea a 3 centre capabile să ofere tratament prin tromboliză intravenoasă/1 milion locuitori și a 1 centru capabil să ofere tratament endovascular/1 milion de locuitori.

6) Scăderea ratei de mortalitate în prima luna după un AVC hemoragic acut (hemoragie intracerebrala sau hemoragie subarahnoidiană) la <; 25% și creșterea ratei de pacienți independenți funcțional după un AVC hemoragic la > 50%.

7) Implementarea unui Plan național de management al pacienților cu afecțiuni cerebrovasculare care să asigure furnizarea unitară de îngrijiri pentru pacienții cu accidente vasculare cerebrale de către echipe medicale competențe și să includă un plan de recrutare și instruire a personalului medical implicat în îngrijirea acestor pacienți. Integrarea acestor strategii și recomandări terapeutice, concepute pentru a îmbunătăți prognosticul pacienților cu AVC, în practică clinică de zi cu zi, reprezintă totuși un proces complex, influențat nu numai de disponibilitatea resurselor financiare de la nivelul fiecărei țări și de existența unei rețele de AVC funcționale și bine organizate, dar mai ales de nivelul de expertiză al tuturor profesioniștilor implicați în tratamentul acestor pacienți.